June 9th, 2017

MISTERI BAHTERA DI TENGAH LAUTAN

Kalaulah dosa-dosaku itu lautan. Aku telah tenggelam di dalamnya. Aku telah lemas diumbang-ambingkan oleh ombaknya aku dilambung, digulung, dihempas, dipulas rasanya macam tidak mungkin akan selamat lagi, akan berkubur rasanya di dalam lautan yang luas itu, tapi ada orang selamat boleh kembali ke darat, dengan berbagai sebab. Ada yang bersungguh-sungguh berenang ke tepi ada yang berpaut dengan objek-objek yang ada di laut. Tidak kurang ikan lumba-lumba sebagai penyelamat, kapal atau bot yang berulang alik mengutipnya. Ada kalanya ombak yang menolaknya, ke tepian pantai. Ini memberi arti aku tidak boleh berputus asa dengan dosaku yang banyak ini. Allah telah menunjukkan berbagai-bagai jalan untuk menghindarinya, mengakui dosa, menyesalinya, mencerca diri, segera bertaubat, jangan berputus asa, bermujahadahlah selalu. Iringilah seberapa banyak kebaikan. Carilah mursyid yang boleh memandu. Pelajarilah ilmu yang boleh memberi manfaat. Bergaullah dengan orang yang baik. Berdoalah selalu kepada Allah. Tuhan yang Hannan Wal mannan. Pintu hidayah dan taufiknya terbuka setiap waktu.

Angin kencang telah bertiup di tengah lautan. Laut ber gelora tinggi, melanda sebuah kapal besar yang sedang belayar. Gelombang laut semakin menjadi-jadi, membuatkan penghuni kapal yang terdiri daripada ahli perniagaan itu semakin cemas kerana keselamatan mereka mula terancam.

(more…)

PERKAMPUNGAN ISLAM OLEH SYEIKH MUHAMMAD NOR AL KHOLIDI

Di pekan atau di bandar nampak lahirnya indah dan cantik tapi penduduknya tidak tenang hati selalu bimbang satu sama lain tidak kenal mengenal tidak seperti kampung suasananya tidak cantik tapi manusia agak tenang, kebimbangan kurang boleh berkenal satu sama lain - Abuya Ashaari Muhammad

Di pekan atau di bandar nampak lahirnya indah dan cantik tapi penduduknya tidak tenang hati selalu bimbang
satu sama lain tidak kenal mengenal tidak seperti kampung suasananya tidak cantik tapi manusia agak tenang, kebimbangan kurang boleh berkenal satu sama lain – Abuya Ashaari Muhammad

Syeikh Muhammad Nor Al Kholidi adalah khalifah ke 35 Tareqat Naqsyabandiah dan terkenal sebagai seorang wali Allah dengan berbagai karamah. Beliau juga seorang pemimpin masyarakat yang berwibawa dan berjiwa sufi. Ini terbukti dengan berjayanya beliau memimpin ahli jemaahnya di perkampungan Sungai Cincin, Gombak, sekitar tahun 1894-1919, di mana satu struktur pentadbiran dan undang­undang yang dilagangnya sendiri dapat dipraktikkan.
(more…)

Powered by WordPress | Designed by: game cheats | Thanks to city tours, electronic cigarette and seo service